De 5 voordelen van een Business Angel

22 maart 2024

Business angels bieden uitkomst wanneer je kapitaal zoekt voor een startende onderneming. Echter is het niet altijd feest met een business angel. In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van business angels.

Business angels investeren in risicovolle ondernemingen en voegen met hun kennis en netwerk meer toe dan alleen financiele steun. Aan de andere kant verlies je zeggenschap en autonomie wanneer je in zee gaat met een business angel. Ook hebben business angels hoge rendementsverwachtingen en uiteindelijk willen ze een exit die goed voor hen uitpakt.

Lees verder en leer meer over de voor- en nadelen van informal investment. Ook zul je leren hoe je het beste samenwerkt met een business angel.

Wat is een business angel?

Een business angel, ofwel private investeerder, investeert risicovol met hun eigen kapitaal in startende ondernemingen. De investering is gericht op groei en/of innovatie ontwikkeling. Deze ondernemingen hebben geen onderpand voor de investeerder. Als het mis gaat met de onderneming is de investeerder haar of zijn geld kwijt.

Business Angels investeren vaak in bedrijven in de sector waar zij succesvol in zijn (geweest). Hierdoor kunnen ze optimaal hun kennis en netwerk inbrengen.

Nog een kenmerk van een business angel is dat ze door meer dan alleen rendement gemotiveerd zijn. Zo zijn ze vaak zelf ondernemer (geweest) en vinden ze het leuk om jonge talentvolle teams te helpen met geld en kennis.

Ook neemt een business angel over het algemeen een actieve rol in binnen je onderneming. Ze zien een complementaire rol weggelegd in de samenwerking.

De 5 voordelen van een business angel

1.  Kennis

Business angels die geinteresseerd zijn in jouw propositie hebben meestal veel vakspecifieke kennis binnen je sector.

Met deze kennis tilt een business angel je onderneming naar een volgend niveau.

2.  Netwerk

Nog een voordeel van een business angel is het vaak grote netwerk dat ze met zich mee brengen.

Zoals je waarschijnlijk al weet al ondernemer is een groot netwerk ontzettend waardevol. Door met een business angel in zee te gaan, krijg je toegang tot zijn of haar netwerk en geef je jouw onderneming een boost.

3.  Financiele steun

Een kenmerkende eigenschap van business angels is dat ze niet bang zijn om in risicovolle startups te investeren.

Kortom, business angels bieden uitkomst wanneer je geen lening weet af te sluiten bij een bank en je naar kapitaal zoekt.

4.  Mentor

Business angels halen er voldoening uit om te helpen met jouw ontwikkeling als ondernemer en samen aan de slag te gaan. Om deze reden nemen angels vaak een rol in als mentor of coach.

Mits je er voor open staat, kunnen business angels je veel bijbrengen op het gebied van ondernemen.

5.  Compagnon

Business angels investeren vaak voor hun plezier en rendement.

Hierdoor ontstaat er ruimte voor een gezonde portie gezellgheid en misschien zelfs een vriendschap.

De 5 nadelen van een business angel

1.  Minder zeggenschap

Door in een deal te sluiten met een business angel verlies je aandelen, en dus zeggenschap binnen je bedrijf. Je verliest een stukje autonomie.

2.  Onvoorspelbaarheid

Niet elke samenwerking tussen business angel en ondernemer loopt uit op een succes.

Ondanks dat je een reeks fijne kennismakingsgesprekken hebt gehad, kan het blijken dat jullie geen goede match zijn. Namelijk, pas op de momenten dat het moeilijk wordt merk je met wat voor persoon je te maken hebt.

3.  Conflict

Een business angel heeft zijn eigen visie wat betreft jouw bedrijf. Dit kan leiden tot extra weerstand en conflicten.

Op dezelfde wijze dat de investeerder zich verdiept in jouw bedrijf, zul jij ook vooraf aandacht moeten hebben voor de persoon met wie je in zee gaat. Maak goed kennis met elkaar.

4.  Hoge verwachtingen

Omdat business angel vaak grote risico’ s nemen, verwachten ze ook hoge rendementen en relatief veel aandelen. Dit zorgt voor extra druk op je schouders.

5.  Lang proces

Het kan veel tijd kosten om een private investeerder te vinden.

Namelijk, allereerst is het zaak om business angels te vinden en kennis te maken met potentiele investeerders. Vervolgens structureer je samen de deal en begin je aan de onderhandelingen.

Bij elkaar kan dit gemakkelijk maanden duren.

De gouden tip tot een succesvolle samenwerking

Om een succesvolle samenwerking tot stand te brengen, maak je duidelijke afspraken met de angel om verwachtingen te managen en teleurstellingen te voorkomen

Beantwoord daarom samen de volgende vragen:

  • Hoe actief is de rol van de business angel op het gebied van besluitvorming en dagelijkse bezigheden?
  • Zijn de voorwaarden om te investeren door een investeerder realistisch voor het bedrijf en lopen de verwachtingen wat betreft de looptijd gelijk op tussen investeerder en ondernemer?
  • Jullie zijn het eens over de exitstrategie?
  • Er is overeenstemming over de informatieverschaffing van de voortgang/planning en de financiele rapportages?
  • Is er een persoonlijke “klik” kunnen jullie het goed vinden en gaan beide partijen respectvol met elkaar om?

Conclusie

Al met al kan een business angel ontzettend veel toevoegen aan je bedrijf. Echter is het wel zaak om niet te snel met iemand in zee te gaan.

Ga zorgvuldig te werk en probeer een goed beeld te krijgen van potentiele business angels. Business Angel Netwerken kennen de investeerder(s). Dat kan handig zijn voor terugkoppeling.

En wanneer je dan eingelijk een geschikte angel gevonden hebt, vergeet dan niet om een beetje plezier te maken zo nu en dan!

Meer berichten

13 mei 2024
Kick-Off van HORIZON Europe project – IN4SFS – om groei van startups te ondersteunen en investeerders over de grenzen bij elkaar te brengen

Graag willen we delen dat Business Angels Connect tijdens de kick-off op 24 april 2024 samen met partners uit zeven landen, het "Investment...

Lees verder »

1 maart 2024
Best Practice cross-border cooperation: How we helped Cammio to grow internationally

Best Practice cross-border cooperation: How we helped Cammio to grow internationally Rene Reijtenbagh - CEO of Business Angels...

Lees verder »

23 februari 2024
De 5 manieren om een Business Angel te vinden

Het vinden van een Business Angels hoeft niet moeilijk te zijn. Business Angels, ofwel private investeerders, zijn er in grote getalen; in...

Lees verder »